Recerca 2021-2022

Cartell de benvinguda

La VI edició de Recerkids us proposa treballar els vostres projectes de recerca al voltant del tema de l’estudi de la biodiversitat a Catalunya, especialment, l’impacte de l’acció humana sobre les aus.

És el primer cop que participeu al programa?

Consulteu la informació detallada sobre com funciona aquí.

Investiguem sobre la conservació de la biodiversitat i les aus!

Pardal que mira a càmera

La VI edició de Recerkids commemora l’aniversari de Josep Fuset i Tubià, autor del primer catàleg d’aus del nostre país. Per aquest motiu, les temàtiques seleccionades per als projectes de recerca d’aquesta edició giraran al voltant de la biodiversitat i l’estudi dels ocells. Aquestes temàtiques permetran a l’alumnat seguir investigant sobre nous aspectes relacionats amb el canvi climàtic i aportant solucions per tenir uns hàbits de vida més sostenibles.

QUI VA SER JOSEP FUSET I TUBIÀ?

Retrat de Josep Fuset i TubiàJosep Maria Fuset i Tubià (Sueca, la Ribera Baixa, 1871- Barcelona, 1952) es va doctorar en Ciències Naturals el 1897 i va ser catedràtic de Zoologia a la Universitat de Barcelona.

Va escriure nou manuals de biologia i zoologia, sobre diferents grups d’animals, però la seva obra més destacada va ser el catàleg Aves de Cataluña, publicat l’any 1913.

Aquest va ser el primer catàleg sobre aus del nostre país, conté fins a 277 espècies i hi apareixen dibuixos personals fets pel mateix Fuset i Tubià. Les dades i el rigor de l’obra van fer que fos el treball català d’ornitologia més rellevant fins a la publicació d’Els ocells de les terres catalanes de Joaquim Maluquer el 1956.

RECURSOS PER TREBALLAR LA SEVA VIDA I OBRA

Per treballar a l’aula la figura de Fuset i Tubià podeu utilitzar els següents recursos:

Exposició virtual de Josep Fuset i TubiàEn aquesta exposició virtual podeu observar alguns dels llibres que va escriure, estris de laboratori que utilitzava i exemplars d’aus dissecades que va utilitzar per al catàleg Aves de Cataluña.

 

En aquesta Retrat de Josep Fuset i Tubià al seu despatxpresentació trobareu un resum dels esdeveniments i obres més rellevants de Josep Fuset i Tubià per treballar de manera interactiva amb l’alumnat.

 

Josep Fuset i Tubià al microscopi

En cas de voler treballar la comprensió lectora, podeu aprofitar aquest article del diari Ara sobre la figura de Fuset i Tubià en la història de la ciència a Catalunya.

Jocs interactius sobre aus

Interactiu sobre ausA continuació us proporcionem alguns jocs interactius sobre les aus perquè engresqueu el vostre alumnat a identificar-les i conèixer-ne les característiques principals:

Els contes de la Laura i en Joan

Dins d’aquestes temàtiques, us proposem treballar també a partir dels següents contes de la Laura i en Joan:

Preneu nota de les dates de la VI edició!

Inscripcions: del 20 de setembre al 31 d’octubre de 2021

Projecte de recerca: del 10 de gener al 8 d’abril de 2022

Congressos: maig de 2022 (format, llocs i dates per concretar)